marți, 10 februarie 2009

Cuiele din talpa lui Videanu

Ministrul Economiei a pus la conducerea unor importante societati nationale oameni cu "bube in cap"
* Ilegalitatile si abuzurile savarsite de acestia serasfrang asupra lui Adriean Videanu, cel care ii gireaza
Adriean Videanu, ministrul Economiei, a schimbat sefii unor societati comerciale care functioneaza sub autoritatea ministerului. Este vorba de Marcel Adrian Piteiu, numit la conducerea Romgaz Medias, de Pompiliu Budulan, instalat in fruntea Nuclearelectrica SA, de Ioan Folescu, numit la conducerea Electrica SA, de Vasile Miu, la conduce­rea Oil Terminal SA Constanta, de Ionel Mantog, instalat la sefia Complexului Energetic Turceni SA.
Numai ca toti cei numiti de ministrul Videanu in fruntea acestor companii strategice si extrem de profitabile ale statului au diverse "bube in cap", cum se spune in popor. In plus, Videanu a semnat si numirea in functia de sef al Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM) a lui Marcel Hoara, un personaj extrem de controversat, cercetat pentru diverse matrapazlacuri facute la ANDZM in perioada cand a mai ocupat aceasta functie, in guvernarea Tariceanu.
Marcel Adrian Piteiu, actualul director general al Romgaz SA Medias, a fost seful Directiei de Exploatare a Romgaz SA. Ulterior, cand fosta Alianta Dreptate si Adevar a preluat puterea, Marcel Piteiu a fost numit director adjunct al Romgaz SA, in 2005. La 15 ianuarie 2008, Piteiu pleaca de la conducerea Romgaz pentru a prelua locul de deputat PD de Sibiu, devenit vacant in urma demisiei prietenului sau si al lui Vasile Blaga, Florin Muntean, care a preferat sa se intoarca la Medias, la afacerile cu gaze naturale. Piteiu este asociat in afaceri cu Mircea Muresan, in firma Matep SRL, ale carui firme au castigat licitatii in valoare de aproape 26 de milioane de euro la Romgaz SA, in perioada 2001-2007. Interesant este ca din 2005, de cand Piteiu a fost numit director adjunct la Romgaz, valoarea contractelor obtinute de firmele prietenului si partenerului sau Mircea Muresan s-a triplat comparativ cu perioada 2001-2004. Marcel Piteiu este un om foarte bogat: are terenuri de 53.010 de metri patrati in Medias, Sovata, Bazna si Bucuresti, sase imobile cu o suprafata totala de 1.083,47 metri patrati, in Medias, Sovata si Bucuresti, trei autoturisme de lux, conturi si depozite bancare ce insumeaza 339.462 de lei si 232.963 euro, si plasamente in valoare totala de 439.024 de lei. In afara de firma de constructii metalice Matep SRL, in care detine jumatate din actiuni, Piteiu mai este asociat in firma de software Multi-Soft SRL si este actionar majo-ritar in firma de constructii Meditera SRL din Cluj. Sotia sa, Iuliana Piteiu, detine firma de imbracaminte de lux Lolita Fashion SRL.
Autocarele lui Pompiliu Budulan
Pompiliu Budulan, instalat la conducerea Nuclearelectrica, a fost consilier la Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. In perioada 1996-1998 a fost prefect al judetului Hunedoara. Este prieten cu Gheorghe Pogea, omul de casa al lui Videanu si actual ministru al Finantelor, pe filiera caruia a si fost numit in functie. A revenit in viata politica in 2001, cand a ocupat, o vreme, functia de secretar in ministerul Industriilor, sub ministeriatul lui Dan Ioan Popescu. Demis din functie, a ramas in sistem ocupand functia de director general al institutului de cercetare ICEMENERG, controlat de Transelectrica, societate de stat.
In 1997, cand era prefect de Hunedoara, Budulan a fost implicat in introducerea in tara a zece autocare cu certificate si numere de inmatriculare false, in valoare de 15.600 de dolari fiecare, donate Primariei Petrosani de catre o firma italiana si, deci, scutite de taxe vamale. Dar, odata ajunse la Petrosani, masinile nu au intrat niciodata in curtea Primariei, desi, prin lege, bunurile donate nu pot fi utilizate decat de catre beneficiarul donatiei. Astfel, prin eludarea taxelor vamale, statul roman a fost inselat cu peste 90.000 de dolari, la valoarea de atunci. In perioada cand a fost prefect, Budulan si-a cumparat o vila luxoasa in Deva.
Folescu, jonglerie cu terenurile statului
Ioan Folescu, numit la conducerea Electrica SA, a mai lucrat in sistemul producatorului de electricitate. Totodata, el este un prosper om de afaceri in Dambovita. Folescu a fost acuzat de afaceri ilegale cu terenurile firmei Compan SA Dambovita, al carei sef a fost o perioada. El este si actionarul majoritar al firmei de piscicultura Sizo Agrement Carpicus SRL, din Valea Voievozilor, si detine mai multe terenuri in zone foarte bune din judetul Dambovita. Folescu a fost actionar unic si administrator unic al profitabilei firme de constructii Potential Cons SRL pana pe 23 ianuarie a.c., cand si-a cesionat actiunile unor apropiati. De asemenea, el este si actionar majoritar al firmei DGM Agregate SRL, de extragere a pietrisului si nisipului. Unul dintre fii sai, Adrian Folescu, detine firma de constructii Elprest SRL din Targoviste. Celalalt fiu, Lucian Folescu, detine si el firma de constructii, cu nume predestinat parca,Tehno­electric SRL.
Afaceri de familie la Oil Terminal Constanta
Vasile Miu (foto), instalat la conducerea Oil Terminal SA Constanta, unul dintre cele mai mari terminale de titei din Sud-Estul Europei, a fost directorul sectorului mecano-energetic al companiei, pana la sfarsitul anului trecut, cand a preluat interimatul functiei in urma demisiei fostului director general Mihai Lupu, care a castigat un post de deputat PNL.
Despre afacerile directe ale lui Vasile Miu nu se poate spune decat ca este actionar, alaturi de sotia sa, in firma de comert cu ridicata al produselor cosmetice si de parfumerie Compania Brat SRL. In schimb, sotia sa, Mihaela Miu, este actionar unic al firmei Elvimex Montaj SRL din Constanta, care are ca principal obiect de activitate "lucrari de instalatii electrice".
Conform unor surse locale, firma Mihaelei Miu a obtinut contracte valoroase cu Oil Terminal pentru diverse lucrari de instalatii electrice in timp ce sotul sau era chiar directorul mecano-energetic al companiei. De altfel, Elvimex Montaj, "bijuteria" familiei Miu, a obtinut lucrari in toata Dobrogea, gratie si influentei directorului de mentenanta Vasile Miu de la Oil Terminal. Sotia lui Vasile Miu mai detine si jumatate din firma de instalatii tehnico-sanitare Vin Mas 97 Prest SRL.
Omul "mafiei carbunelui" din Gorj
Ionel Mantog (foto) a fost numit director general al Com­ple­xului Energetic Tur­ceni SA. Initial, Mantog a fost plasat in postul de consilier al ministrului Adriean Videanu, insa ulterior s-a preferat numirea acestuia in zona sa de bastina, in judetul Gorj, la conducerea unuia dintre importantii producatori de energie din carbune.
Supranumit "omul mafiei carbunelui din Gorj", Ionel Mantog, numit secretar de stat in ministerul Economiei in 2005, a fost fortat sa demisioneze din functie, in 2006, dupa ce fusese acuzat de coruptie de catre mi­nistrul Seres. Mantog a fost cer­cetat de DNA in dosarul "stra­mutatilor de lux", acuzat fiind ca a cumparat terenuri ce urmau sa fie expropiate de Compania Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), primind drept recompensa o vila. In martie 2006, procurorii DNA anuntau inceperea urmaririi penale impotriva lui Ionel Mantog si a sotiei acestuia, Ecaterina Mantog, judecator la Tribunalul Gorj, alaturi de sindicalistul Marin Condescu si de fostul director general SNLO, Ion Vulpe. Cat timp a fost secretar de stat, Mantog a fost si membru in consiliile de administratie ale complexurilor energetice Rovinari si Turceni.
Ilegalitatile lui Hoara
Prin Ordinul nr. 108 din 28 ianuarie 2009, ministrul Videa­nu il numeste pe Marcel Hoara in postul de director general al ANDZM, in­stitutie aflata in subordinea ministerului Economiei.
Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere are drept scop elaborarea si implementarea programelor de regenerare economica si sociala in zonele cele mai afectate de procesul de restructurare a zonelor miniere. Hoara este unul dintre protejatii lui Ionel Mantog care, la randul sau, a lucrat si el, mai demult, la Unitatea Management Proiect (UMP) din cadrul ANDZM. Marcel Hoara a mai fost numit, ilegal, la conducerea ANDZM, in 2006, in mod ilegal. Odata ajuns la conducerea Agentiei, Hoara dezlantuie un adevarat jaf al fondurilor institutiei, concomitent cu un sir intreg de alte ilegalitati, printre care si falsificarea propriului dosar de participare la concursul pentru definitivarea pe postul de conducere.

0 comentarii: