vineri, 6 februarie 2009

Donatorii de sânge, salvatorii oamenilor în suferinţă

După cum susţin specialiştii în hematologie, în prezent, spitalele din România nu au rezerve de sânge. Drept urmare, suntem cu toţii martorii, cel puţin o dată pe zi, ai unor drame sociale, în care copii sau adulţi au nevoie urgentă de ajutor. Gestul donării este aparent simplu, însă se dovedeşte, în cele mai multe cazuri, capital.
În fiecare secundă un om are nevoie de sânge pentru a trăi. E vorba despre oameni accidentaţi, despre oameni care sunt supuşi intervenţiilor chirurgicale în săli de operaţii, dar şi despre oameni care suferă de afecţiuni grave şi a căror şansă este transfuzia de sânge.
Sângele are o durată de viaţă limitată. Doar anumite componente ale acestui lichid pot fi folosite în perioade cuprinse între 5 zile şi câţiva ani. „Sângele este un produs care nu poate fi menţinut foarte multă vreme; nu poţi să faci stocuri. De asemenea, trebuie să se ţină cont de compatibilitatea între donatori şi primitori şi de toate testele care trebuie efectuate pentru donator, în primul rând. În România, cel puţin, donarea de sânge este văzută ca o ocazie excelentă de a obţine anumite gratuităţi, mai ales pentru categoriile defavorizate social“, este de părere Ştefan Spulber, doctor în ştiinţe medicale la Institutul Karolinska, Stockholm (Suedia), un donator constant.
Donarea de sânge este sigură şi uşoară. Nu se pot lua boli infecţioase în timpul donării, deoarece sângele se colectează cu un ac steril şi de unică folosinţă.
Condiţii
Asigurarea calităţii rezervelor de sânge presupune testări riguroase, procesare atentă, etichetare, stocare şi un atent control al calităţii. Orice persoană poate dona sânge dacă starea de sănătate îi permite. Astfel, celor care vor să doneze sânge li se pun câteva întrebări legate de starea de sănătate, după care li se face un scurt examen medical, temperatură, tensiune, puls, greutate. Rezultatele testelor sunt confidenţiale. Persoane care pot fi donatori de sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, o greutate corporală minimă de 50 de kilograme, precum şi o stare bună de sănătate.
Viitorii donatori trebuie să nu fi avut boli precum hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de piele, de inimă sau miopie peste 6 dioptrii. La o singură donare se recoltează maximum 450 de mililitri de sânge, care reprezintă sub 10% din volumul sângelui organismului uman. Sângele se reface într-o oră sau două, iar intervalul dintre două donări este de 70 de zile.
Proceduri
Transfuzia respectă cu stricteţe anumite reguli. Incompatibilitatea dintre sângele donatorului şi cel al primitorului duce la apariţia şocului transfuzional care se manifestă prin anxietate, vărsături, rărirea bătăilor inimii, dureri lombare, febră, frisoane, oprirea diurezei (a urinării) şi, deseori, duce la moarte.
Persoanele cu grupa sanguină AB pot primi sânge, fără nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiţi „primitori universali“. Ei vor dona sânge doar persoanelor care au grupa de sânge AB.
Sângele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupă. Persoanele deţinătoare a grupei 0 sunt denumiţi „donatori universali“.
Grupa A donează grupelor A şi AB şi primeşte sânge de la grupa A sau de la 0.
Grupa B donează grupelor B şi AB şi primeşte numai de la grupele B si 0.
Avantaje
Dincolo de avantajul de a fi sănătoase şi de a da şansă la viaţă unui semen aflat în suferinţă, persoanele care donează sânge au parte de o serie de avantaje. Donatorii sunt recompensaţi pentru gestul lor cu un bon valoric pentru alimente, analize medicale gratuite, transport liber în ziua donării, ziua de donare liberă de la locul de muncă, abonament redus cu 50% timp de o lună pe mijloacele de transport în comun.
De asemenea, la fiecare donare se pot face analize gratuite în valoare de 100 de lei (hemoglobina, hepatita B şi C, Ph, grupa sanguină, sifilis, HIV şi leucemie).
La cerere, se mai pot face, tot gratuit, analize ulterioare, cum ar fi radiografie pulmonară, EKG, calcemie, glicemie, transaminaze şi colesterol.

0 comentarii: