miercuri, 11 februarie 2009

Iancu il contrazice pe Patriciu. Sint 18 miliarde de metri cubi de gaz, nu 10

Recent, omul de afaceri Dinu Patrciu a declarat ca resursele de pe platoul continental din zona Insulei Serpilor, recent concesionate de catre fostul guvern, sint doar “o iluzie”. Patriciu a dat ca exemplu resursele de gaze naturale care ar fi de numai 10 miliarde de metri cubi. Dar, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, sustine cu totul altceva.
Si totusi, statul pierde
Iulian Iancu a declarat ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) i-a comunicat oficial ca Sterling Resources ar fi descoperit deja in Marea Neagra 18 miliarde de metri cubi de gaz. “Sint date esentiale, pentru ca ele scot in evidenta cit ar putea sa piarda statul roman. Statul roman avea dreptul la 55% din productie si le pierde in urma Hotaririi de Guvern din noiembrie 2008”, a declarat deputatul Iancu. “De la ANRM am primit urmatoarea informatie: pina in prezent, la sondele forate, s-au pus in evidenta pentru doua zone 10 miliarde plus 8 miliarde de metri cubi de gaz. Deci avem 18 miliarde numai din ceea ce s-a explorat pina acum. E vorba de cele doua permitetre, Pelican si Midia, vorbim strict de concesiunile Sterling”, a declarat Iulian Iancu, comentand afirmatiile lui Dinu Patriciu. Totodata, Iulian Iancu sustine ca Sterling Resources ar fi descoperit zacamintele pina in 2003 iar compania canadiana ar fi comunicat datele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Iancu sustine ca, dupa izbucnirea scandalului Sterling, ar fi socicitat in scris informatii de la ANRM, in calitate de presedinte al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
Diversiune? Se pare ca nu
Reamintim ca Dinu Patriciu a declarat ca intregul scandal tesut in jurul platoului continental din zona Insulei Serpilor nu este decit o “diversiune” pentru ca, neexistind prea multe zacaminte statul nu pierde prea mult. “Sint date esentiale pentru ca scot in evidenta cit ar putea sa piarda statul roman. Statul roman avea dreptul la 55% si le pierde. Si se pune problema cit pierdem? Pierdem ceva? Ce ni s-a sugerat de domnul Patriciu: nu va mai aplecati asupra subiectului ca e neimportant, acolo nu sint zacaminte importante”, a explicat Iulian Iancu. Iancu sustine totodata (ca ceea ce a facut guvernarea Tariceanu si nu numai sa nu se mai repete) ca legea ar trebui modificata astfel incit hotaririle de guvern prin care se fac concesiuni de rezerve naturale sa nu mai poate fi initiate doar de seful ANRM ci impreuna cu avize date si de CSAT, CES, SRI si SIE. In prezent SRI si SIE sint obligate sa verifice doar actionariatul si bonitatea firmelor atunci cind se fac concesiuni strategice iar ANRM este obligat sa anexeze aceste informatii la initierea fiecarei Hotariri de Guvern.

0 comentarii: