miercuri, 11 februarie 2009

În şedinţa de guvern, Udrea taie tichete de vacanţă

Bonurile de vacanţă: o măsură de compensare economică discutabilă, pe timp de criză, spun analiştii şi patronii
„Acum, conjunctura pare să o fi ajutat pe Elena Udrea, care are susţinerea politică necesară“, ne-a declarat Lucia Morariu, fostul secretar de stat liberal pentru turism
O măsură discutată în ultimii ani va ajunge azi pe masa Guvernului Boc spre aprobare: acordarea de tichete de vacanţă angajaţilor, de până la 2.000 de lei pe an. Dacă va trece actul normativ, minusul la bugetul pe anul 2009 va fi de aproximativ 2 miliarde de lei, adică 0,35% din PIB, după calculele oficiale. Elena Udrea, ministrul Turismului, este hotărâtă ca mecanismul tichetelor de vacanţă să se aplice până la Paşte. În timp ce unii contestă măsura, alţii aplaudă iniţiativa Elenei Udrea.
Patronii din turism sunt fericiţi: introducerea tichetelor de vacanţă va resuscita domeniul, pentru că bonurile nu vor putea fi folosite decât în staţiunile româneşti. Industriaşii afectaţi de criză spun că nu asta era problema într-un an dificil şi se întreabă cine va umple hotelurile şi pensiunile, în condiţiile în care firmele nu mai au comenzi şi dau afară oameni, iar discuţia despre eventuale bonusuri pare hilară, atunci când nu mai sunt lichidităţi pentru plata salariilor. Corul celor care atacă măsura e îngroşat şi de unii analişti, care cred că, într-un an dificil, renunţarea la nişte bani ce ar fi intrat la buget este neinspirată. În fine, fosta şefă a Turismului, liberalul Lucia Morariu, susţine că tichetele de care Elena Udrea vrea să-şi lipească imaginea nici măcar nu sunt ale ei, iniţiativa aparţinând fostei puteri.
Cu toate astea, fostul secretar de stat pentru turism Lucia Morariu, care se numără printre susţinătorii prevederii, crede că iniţiativa va scoate la lumină o parte importantă din turismul nefiscalizat.
„Patronii de hoteluri şi de pensiuni vor fi nevoiţi să emită facturi turiştilor care vor veni cu tichete de vacanţă. Evaziunea care se face în acest domeniu este semnificativă: 80% dintre pensiunile turistice lucrează la negru, iar la nivel global, pe ramură, în jur de 40%“, a declarat pentru Gândul Lucia Morariu. Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind tichetele de vacanţă a fost pregătit încă de la sfârşitul anului trecut, pe final de mandat, prea târziu însă pentru a fi promovat în Guvern. Acum, conjunctura pare să o fi ajutat pe Elena Udrea, care are susţinerea politică necesară, crede fostul secretar de stat. „Ministerul de Finanţe s-a opus acestui proiect“, adaugă Morariu.
Textiliştii nu pleacă în vacanţă pe bonuri
Dacă va fi aprobat proiectul, tichetele de vacanţă vor putea fi folosite numai pe teritoriul României. Nu toţi lucrătorii de la stat şi din mediul privat vor primi asemenea bonusuri, acordarea lor rămânând la latitudinea angajatorului, care nu trebuie să înregistreze datorii. Spre exemplu, în domeniul textilelor, nici vorbă de aşa ceva. „Ca să-şi permiţi să dai prime peste salariu, trebuie să ai din ce. Or, industria textilă abia atrage comenzi de la o zi la alta. Măsura mi se pare ieşită dintr-un context al realităţii“, ne-a spus Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare – FEPAIUS.
Alţii privesc mai degrabă avantajele economice ale încurajării domeniului, chiar dacă, „de principiu, este vorba despre o măsură de compensare economică discutabilă“, după cum remarcă Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Însă, anul acesta, se poate face o excepţie, pentru stimularea unor domenii cu probleme. În acest fel, turismul ar putea să mai primească un balon de oxigen, măcar în sezonul estival, perioadă în care majoritatea românilor îşi petrece vacanţele. „Unii angajatori preferă să dea prime de vacanţă, iar sumele pot fi cheltuite şi în străinătate sau în diferite alte scopuri. În cazul tichetelor, acestea nu pot fi folosite decât în ţară“, ne-a declarat Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
Infrastructură pentru turism, nu bonuri
Practic, statul nu plăteşte nişte bani de la buget pentru vacanţele unor salariaţi, ci renunţă la nişte impozite pe care le-ar fi încasat atât de la angajator, cât şi de la angajat. Aceasta, pentru că sumele corespunzătoare acestor bonuri valorice sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a şase salarii minime pe economie garantate, pentru fiecare angajat, pe an calendaristic, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente.
„În realitate, statul nu pierde impozite în valoare de aproximativ 2 miliarde de lei, pentru că o parte se întorc, prin impozitarea serviciilor pe care le consumă turistul“, este de părere reprezentantul AOAR. Alţii cred că sumele pe care statul le va pierde prin neimpozitarea acestor sume vor fi mult mai mari. „Prin protejarea unui domeniu care are o contribuţie de sub 2% în PIB, impactul asupra bugetului va fi de 2 miliarde de euro, nu de lei. Nu ne permitem asemenea pierderi. Statul poate stimula turismul mai degrabă prin investiţii în infrastructură“, ne-a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA).
Calculele au fost făcute pornind de la o sumă deductibilă de aproximativ 450 de euro, pentru un număr de 5 milioane de angajaţi care ar primi bonuri de vacanţă. Voinea este de părere că măsura se adresează, de fapt, tot bugetarilor.

0 comentarii: