joi, 12 februarie 2009
Tariceanu il da in judecata pe Emil Boc în scandalul «Sterling»
10:20 |
Publicat de
subiectivu |
Editați postarea
Dupa mai bine de o saptamana de tacere, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca a hotarât sa faca apel la justitie în scandalul „Sterling“, întrucât “nu este dispus sa tolereze calomniile si minciunile fostului secretar de stat Iulian Iancu si ale premierului Emil Boc” pe acest subiect. Initial, Tariceanu declarase ca nu-si aminteste de hotararea de guvern semnata in noiembrie 2008, in plina campanie electorala, intrucat in mandatul sau a semnat mii de acte normative.
„Eu am hotarât sa fac apel la justitie, pentru ca nu sunt dispus sa tolerez calomniile si minciunile unor oameni care ar trebui sa se ocupe cu totul si cu totul altceva, si aici ma refer la secretarul de stat Iulian Iancu si primul-ministru Boc. Vreau sa spun ca toata aceasta poveste este o minciuna de cea mai joasa speta“, a spus Tariceanu, într-o conferinta de presa. Întrebat când va depune actiunea în instanta, fostul premier a mentionat ca va face acest lucru cel târziu joi (azi, n.n.), mentionând ca daunele vor fi simbolice, de „doar un leu“, informeaza Mediafax. „Voi face o actiune civila prin care voi cere instantei sa stabileasca adevarul si voi cere daune celor în cauza. Nu le cer din respect pentru instanta doar un leu simbolic, pentru ca problemele de imagine pe care mi le-au creat, colegilor, partidului în sine, nu sunt de valoarea unui leu. Oamenii acestia, Boc, trebuie sa înteleaga într-un stat de drept, trebuie sa-si masoare cuvintele. Nu ne jucam cu cuvintele“, a spus Tariceanu, anuntând ca vor fi dati în judecata „toti cei care au facut afirmatii calomnioase pe cazul «Sterling»“. In replica, seful Cancelariei premierului, Catalin Baba, a declarat ca Tariceanu poate proceda “cum considera ca este mai bine în cazul legat de contractul Sterling, desi lucrurile sunt evidente”. El nu a dorit sa comenteze mai mult declaratiile liderului liberal.
Iancu: Liberalii fac doar atacuri la persoana
Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, i-a criticat pe liberali, pentru ca nu explica motivele pentru care au luat niste decizii suspectate ca ar prejudicia statul roman. “Constat ca Tariceanu si colegii sai prefera atacul la persoana in loc sa aduca argumente in legatura cu hotararea de guvern semnata si sa explice care sunt motivele pentru care au aprobat normativul”, ne-a declarat Iancu. Acesta a afirmat totodata ca in cadrul comisiei pe care o conduce s-a decis audierea, in perioada urmatoare, a sefului Agentiei Nationale de Resurse Minerale si a ministrilor economiei si finantelor publice, in functie, pentru a scoate adevarul la lumina. “In cazul in care va fi nevoie de o comisie de ancheta parlamentara, vom cere Biroului Permanent infiintarea acesteia”, ne-a precizat Iulian Iancu.
Badulescu: Nu am nici o legatura cu Sterling
Secretarul de stat in Ministerul Mediului, Doru Laurian Badulescu, despre care presa a relatat in ultimele zile ca ar fi implicat in scandalul „Sterling“, a precizat, ieri, ca nu are “nici o legatura” cu firma canadiana. “Nu i-am cunoscut, nu m-au contactat direct sau indirect. Nu am avut cunostinta despre continutul acestei Ordonante de Urgenta (privind contractul Sterling, n.n.) emisa la finele mandatului Cabinetului Tariceanu. Sunt aberante speculatiile ca as fi fost numit secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului «de anumiti actori» pentru a da avize de mediu firmei Sterling. Mentionez ca, in ultimii 4 ani, am activat ca sef al Departamentului de mediu si dezvoltare durabila din PSD. Referitor la asocierea numelui meu cu “tandemul Tariceanu-Patriciu”, mentionez ca nu am nici un fel de relatii cu acestia, conexiunile facute de unii reprezentanti ai presei fiind fortate si speculative”, informeaza un comunicat semnat de Doru Laurian Badulescu remis redactiei.
Cum a pus Sterling mâna pe rezervele românesti
Legea petrolului a fost modificata în octombrie 2007 prin ordonanta de urgenta, Iulian Iancu afirmând ca actul normativ permite transformarea unui contract de explorare în contract de concesiune. Ordonanta a fost depusa la Senat în 9 octombrie 2007 si aprobata în 27 noiembrie 2007, iar la Camera Deputatilor a ajuns în 10 decembrie 2007. În 5 mai 2008, actul normativ a primit raport de respingere în Comisia de industrii a Camerei. În 13 mai a fost dezbatut în plenul Camerei si retrimis Comisiei de industrii. Dezbaterea politica, transferata în plan public, privind acest acord a fost generata de o hotarâre a fostului Guvern, condus de Calin Popescu Tariceanu, aprobata la sfârsitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra catre firma canadiana Sterling Resources. Hotarârea Guvernului Tariceanu din 12 noiembrie este un act aditional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu