luni, 9 februarie 2009
Alianta pentru Romania a plesnit in tara. PNL si PSD ar putea avea un candidat unic la Cotroceni
10:01 |
Publicat de
subiectivu |
Editați postarea
Daca la centru mariajul de guvernare intre PSD si PD-L a fost pana la urma “inghitit”, la nivel local pesedistii nu vor sa rupa colaborarea cu liberalii. Multe organizatii judetene se declara impotriva oricarei modificari a structurilor consiliilor judetene si a celor locale stabilite dupa alegerile din iunie 2008, chiar daca directivele de la centru sunt cu totul altele. Presiunile venite din teritoriu l-au determinat chiar si pe presedintele PSD Mircea Geoana sa dea liber la aliante cu PNL la nivel local. Geoana a motivat prin aceea ca protocolul dintre PSD si PDL nu prevede nimic legat de majoritatile politice constituite la nivel local. Mai mult, nici a treia formatiune participanta la actul guvernarii nu este multumita de impartirea puterii. Liderii conservatori au adoptat la finele saptamanii trecute o rezolutie in care PC atrage atentia ca va actiona ca un factor mediator atunci când echilibrul de forte dintre PSD si PD-L va deveni prea rigid sau prea tensionat si va deveni critic atunci când interesele personale sau de partid vor fi situate deasupra intereselor nationale.
Partidele coalitiei, PSD si PD-L, par sa nu mai stapaneasca filialele teritoriale, care refuza sub orice forma colaborarea la nivel local. Nici aliatii social-democratilor, conservatorii, nu sunt prea linistiti. In urma cu doua zile, presedintele PC, Daniela Popa, si liderul fondator, Dan Voiculescu, s-au intalnit la Brasov cu toti sefii de organizatii si au parafat o Rezolutie, denumita drept un garant al echilibrului în cadrul coalitiei de guvernare PSD-PC-PDL si care insumeaza mai multe din “pretentiile” acestui partid ca parte activa a actualei guvernari. Conform rezolutiei, PC va actiona ca un factor mediator atunci când echilibrul de forte dintre PSD si PD-L va deveni prea rigid sau prea tensionat si va deveni critic atunci când interesele personale sau de partid vor fi situate deasupra intereselor nationale. “Prioritatile parlamentare si guvernamentale ale PC pentru anul în curs sunt: solutii pentru rezolvarea problemei locuintelor pentru chiriasi si proprietari (aplicarea corecta si echitabila a Legii Voiculescu); solutii pentru rezolvarea problemei locuintelor pentru tineri, precum si pentru categoriile defavorizate care locuiesc în acest moment în veritabile ghetouri; sustinerea propriei viziuni macroeconomice privind atenuarea si depasirea crizei economice; masuri concrete pentru promovarea si dezvoltarea sectorului IMM; protejarea categoriilor sociale vulnerabile”, se mai arata în rezolutie. Si secretarul general al PC, Codrut Seres, afirma saptamana trecuta ca membrii formtiunii sunt marginalizati atunci cand vine vorba de implicarea in actul guvernarii. “Exista o mare asteptare în rândul alesilor nostri locali, în special pentru participarea efectiva la aceasta guvernare. Ei au fost implicati în campania pentru alegerile parlamentare si simt ca, în acest moment, sunt trecuti în planul doi”, a declarat Seres.
Dragostea cu de-a sila nu este acceptata in teritoriu
In tara, relatiile dintre cele doua formatiuni aflate la guvernare sunt tensionate. Majoritatea colaborarilor in teritoriu au ramas aceleasi dinaintea formarii coalitiei de guvernare si nici nu sunt mari semnale de schimbare a situatiei. Daca inaintea alegerilor PSD a facut frunt comun cu mai toate formatiunile la nivel local impotriva PD-L, acum greu se despart de colaboratorii vechi pentru a-i accepta pe cei noi. Incercarile democrat-liberalilor de a-si convinge partenerii sa schimbe ceva lovindu-se de refuzul pesedistilor din teritoriu, care spun ca rup întelegerile actuale doar cu “ordin” de la partid. În luna ianuarie, democrat-liberalii au cerut colegilor de alianta sa rupa toate protocoalele intocmite cu PNL în consiliile judetene si sa faca o majoritate noua cu PD-L, schimbând si vicepresedintii de CJ. PD-L a intampinat insa opozitia liderii PSD din teritoriu, care nu vor sa renunte la penelisti.
Mircea Geoana lasa usa deschisa pentru PNL
Pe acest fond, presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a supus vointei din teritoriu si a dat liber la aliantele din teritoriu cu PNL. “Noi am decis la nivel central sa lasam libertate organizatiilor noastre de la nivelul judetelor sa decida cu privire la formarea majoritatilor, sa stabileasca singure cu ce partid asigura aceste majoritati. (...) Decizia cu privire la constituirea majoritatilor la nivel local apartine organizatiei”, a sustinut Geoana într-o conferinta de presa la Slatina. El a lasat sa se înteleaga ca, având în vedere ca protocolul Coalitiei pentru România nu prevede nimic referitor la constituirea majoritatilor la nivel local, aceste decizii nu vor afecta relatiile de la centru privind colaborarea dintre PSD si PDL la nivel guvernamental si parlamentar. Reactia lui Geoana a venit atat pe fondul presiunilor venite din teritoriu, dar si in contextul ultimatumului dat, la sfarsitul saptamanii trecute, de presedintele grupului PD-L din Camera Deputatilor, Mircea Toader. Acesta a declarat ca judetele în care PSD si PD-L nu reusesc sa formeze majoritatea în plan local vor ajunge în atentia Comisiei de Coordonare Nationala a Coalitiei. “Exista o decizie politica pentru refacerea majoritatilor (în plan local, n.r.). Exista Comisia de Coordonare Nationala si acolo se vor discuta problemele”, a afirmat democrat-liberalul Mircea Toader.
Liberalii pandesc, la cotitura, revenirea la guvernare
PNL nu renunta la ideea revenirii la guvernare. Deputatul Bogdan Olteanu sustine ca strategia partidului pentru perioada urmatoare este structurata pe doua mari obiective prioritare: revenirea la guvernare si împiedicarea presedintelui Traian Basescu de a obtine un al doilea mandat de sef al statului. In privinta propriului candidat la functia de presedinte al României, Olteanu a precizat ca PNL trebuie mai intâi sa analizeze optiunile electoratului, in functie de care sa schiteze portretul ideal al sefului statului si, apoi, sa vada daca poate veni cu o oferta de candidat. “Daca e vreo sansa ca Traian Basescu sa piarda alegerile, aceasta nu se va întâmpla cu trei candidati, de la PSD, PNL si PDL, ci cu cel putin patru candidati, dintre care unul sa ia voturi de la toti. Mai ales sa ia voturi de la PDL, pentru ca la PDL sunt cei mai convinsi alegatori. O candidatura tip Sorin Oprescu este esentiala”, a mai spus Bogdan Olteanu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu