marți, 3 februarie 2009

Bugetul-fantomă agită sindicatele

Partenerii sociali refuză să-şi dea girul pe proiectul de buget prezentat ieri, considerându-l nefundamentat. Principalele confederaţii sindicale cer Guvernului să nu se grăbească să prezinte Parlamentului bugetul pe acest an. Unele organizaţii ameninţă cu proteste de stradă.
Proiectul bugetului de stat pe 2009 este prea stufos, iar din cifrele prezentate în acest document nu se poate înţelege mai nimic, afirmă liderii sindicali. În consecinţă, ei cer Guvernului să mai aloce o perioadă de timp consultărilor cu partenerii sociali şi să nu ia o decizie pripită de trimitere către Parlament a proiectului în forma existentă în acest moment. Din punctul de vedere al Blocului Naţional Sindical (BNS), spre exemplu, bugetul este “departe de a fi gata”. Sindicaliştii califică proiectul drept “un document făcut sub presiunea timpului şi, ce este mai grav, lipsit de transparenţă”. BNS anunţă că “nu îşi poate da girul” pe acest “document incomplet” şi va solicita Guvernului să pună la dispoziţia confederaţiei nota de fundamentare, informaţii clare despre indicatorii macroeconomici ce au stat la baza construcţiei bugetare, anexele care să ofere o imagine completă a cheltuielilor de personal, plus alte informaţii de care partenerii sociali au nevoie pentru a-şi contura un punct de vedere fundamentat. Nici patronatele nu sunt mulţumite de rezultatele negocierilor de ieri. Liderii oamenilor de afaceri spun că în buget nu se regăsesc măsurile discutate anterior.
Nu se ştie cine şi cât primeşteAurel Cornea, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), arată că din proiectul de buget nu rezultă clar cât are repartizat învăţământul. Liderul FSLI a declarat că vine cu mandatul tuturor sindicatelor din învăţământ pentru a obţine alocarea a 6% din PIB pentru acest sector şi respectarea în integralitate a legii de creştere a salariilor. La rândul lor, liderii Confederaţiei Sindicale Meridian îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care se reflectă în buget situaţia economiei în condiţii de criză.Cifrele oficiale nu spun nimic
Pe site-ul Ministerului de Finanţe a fost publicat Bugetul pe anul 2009 cu trei anexe. Interesant este că cifrele din ultimele două anexe nu corespund. Nu se înţelege exact dacă banii sunt alocaţi pentru fiecare domeniu de activitate sau pe fiecare minister în parte. De exemplu, 77,6% din totalul fondurilor alocate Ministerului Educaţiei provin de la bugetul de stat, 0,01% din fonduri externe nerambursabile şi 22,33% din venituri proprii. Singurul minister care beneficiază de finanţare integrală de la bugetul de stat este Ministerul IMM-urilor, dar care figurează sub titulatura de Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, cu toate că, în prezent, Ministerul Turismului a devenit instituţie de sine stătătoare.

0 comentarii: