luni, 9 februarie 2009
Contul-fantomă al lui Cristi Chivu
09:33 |
Publicat de
subiectivu |
Editați postarea
„Adevărul” vă prezintă declaraţiile date procurorilor DNA de cinci internaţionali, Cristi Chivu, Cătălin Munteanu, Filipescu, Denis Şerban şi Ion Sburlea. Cinci fotbalişti transferaţi în străinătate, printre care şi căpitanul Naţionalei, Cristi Chivu, s-au trezit cu peste 700.000 de euro în conturi, şi nu pot explica provenienţa banilor.
Campionatul intern de fotbal este umbrit de suspiciuni de „blaturi”. Nici la capitolul transferuri internaţionale de jucători nu stăm mai bine. În ambele cazuri, se vorbeşte de bani negri. Anchetele DNA demonstrează că noţiunea de fair-play poate fi „îngenuncheată“ cu un simplu telefon sau un cont deschis în te miri ce insule, unde nici destinatarul nu mai ştie câţi bani are.
Procurorii anticorupţie au trimis deja în instanţă 12 transferuri internaţionale de fotbalişti, în urma cărora impresari şi preşedinţi de cluburi şi-ar fi umflat conturile cu peste 10 milioane de euro.
Impresariaţi de fraţii Becali
Fotbaliştii Cristi Chivu, Dennis Şerban, Cătălin Munteanu, Filipescu şi Ion Sburlea sunt beneficiarii unor transferuri financiare externe în valoare de 708.760 de euro din partea off-shore-ului Sport Ventures SA din Insulele Virgine Britanice. Procurorii DNA care au anchetat dosarul transferurilor fotbaliştilor români au atras atenţia că „numitorul comun” al celor cinci fotbalişti sunt fraţii Ioan şi Victor Becali, care au impresariat mutarea lor în străinătate.
DNA a încercat să arate că în spatele off-shore-ului se află cei doi fraţi Becali. Când au fost audiaţi fotbaliştii, în prezenţa avocaţilor lui Ioan şi Victor Becali, au declarat că nu ştiu cine le-a virat sutele de mii de euro în conturile lor din România.
Fotbaliştii nu îşi explică nici cum au ajuns banii la ei. Mai mult, Filipescu a aflat de la procurori că are într-un cont din România aproape 130.000 de euro.
Enigma Sport Ventures
Cei cinci fotbalişti au declarat că nu au auzit de off-shore-urile Tierney International, Star Ventures sau Star Advisor, toate din Insulele Virgine Britanice, sau de banca luxemburgheză Banque Privee Edmond de Rotschild.
Societatea Sport Ventures a fost înregistrată în martie 2003 în Insulele Virgine Britanice. Până în ianuarie 2001, firma s-a numit Star Advisors SA.
Din actele inspectorilor ONCSB rezultă că în conturile Sport Ventures au fost virate mai multe milioane de dolari reprezentând comisioane în urma unor transferuri de fotbalişti de către un off-shore olandez.
Din actele luate de la FRF, anchetatorii au descoperit că jucătorii sunt impresariaţi de fraţii Ioan şi Victor Becali, iar din contractele acestora rezultă că „sarcinile administrative şi financiar-contabile ale agentului de jucători se realizează prin SC Becali Sport”.
Cristi Chivu: „Pot reprezenta drepturile mele de imagine”
Cristi Chivu a fost audiat pe 26 mai 2008, la sediul FRF. El nu ştie exact de unde i s-au „umfat” conturile cu 120.000 de euro. „Cred că în jurul anilor 2001-2002, am încheiat un contract de publicitate cu firma Coca-Cola. În 2003, am fost transferat la AS Roma, iar din anul 2007 joc la Inter Milano.
Astăzi, data declaraţiei (26 mai 2008 – n.r.) mi-au fost prezentate date din raportul nr. 404138/13.09.2007, întocmit de Garda Financiară Bucureşti, potrivit cărora, în contul meu deschis la ING Bank, sucursala Bucureşti, de către societatea Sport Ventures SA din Insulele Virgine, mi-au fost virate următoarele sume de bani: la data de 4.06.2004 mi s-a transferat suma de 39.200 de euro; la data de 15.11.2004 mi s-a transferat suma de 31.196 de euro; la data de 28.01.2005 mi s-a transferat suma de 49.000 de euro.
Nu cunosc cu precizie ce pot reprezenta aceste sume de bani. Singura explicaţie pe care eu o găsesc este aceea că sumele pot reprezenta drepturile mele de imagine cu Adidas sau Coca-Cola.
Cătălin Munteanu: „Cred că reprezintă drepturile salariale”
Cătălin Munteanu a dat o declaraţie, în data de 26 martie 2008, în care a arătat că este fotbalist din 1997 şi a jucat la mai multe cluburi din România şi Spania. „În legătură cu transferul sumei de 200.000 de euro de la firma Sport Ventures SA, din Insulele Virgine Britanice, în contul meu deschis la ING Bank, sucursala Bucureşti, declar următoarele: cred că această sumă de bani reprezintă drepturile salariale ce mi se cuveneau de la echipa de fotbal la care evoluam, nu pot preciza sigur de la ce echipă de fotbal din cele la care evoluam în anul 2004. Este posibil ca suma de bani menţionată, respectiv 200.000 de euro, să reprezinte drepturi ce mi se cuveneau în urma încheierii unui drept de imagine între club şi una din firmele cu care lucra clubul”. Munteanu a fost transferat în 1998 de la Steaua la echipa spaniolă Salamanca, unde a jucat până în 2001. A mai trecut pe la Atletico Madrid, Espanyol Barcelona, Albacete, Murcia pentru ca acum să joace la Braşov.
Iulian Filipescu: „Este o greşeală din partea Sport Ventures”
Iulian Filipescu nu a putut fi audiat la DNA, deoarece s-a mutat în Elveţia. El a transmis însă o scrisoare procurorilor cu privire la suma de 195.828 franci elveţieni (echivalentul a 128.243 euro – n.r.), virată de Sport Ventures în data de 19.07.2004 în contul său de la BRD Société Générale. „Vă declar că nu am avut cunoştinţă de această tranzacţie”, se arată în scrisoare. El spune că, deoarece stă în Elveţia, nu şi-a verificat contul din România şi a aflat de la procurori de acest transfer. „Am aflat de acest transfer bancar acum şi vă declar că nu cunosc motivul acestei tranzacţii, nu cunosc această societate şi probabil este o greşeală din partea Sport Ventures SA", a precizat Iulian Filipescu. Iulian Filipescu a fost tranferat în 1997 de la Steaua Bucureşti la Galatasaray Istanbul. Din 2000 până în 2003 a jucat la Real Betis în Spania, iar din 2004 până în 2006 la FC Zurich (Elveţia). Din 2006 joacă la MSV Duisburg (Germania). Impresarul său a fost Ioan Becali.
Denis Şerban: „Nu am auzit niciodată de această firmă”
Denis Şerban a citit şi el, în 26 martie 2008, concluziile puse de comisarii Gărzii Financiare şi specialiştii Oficiului de Combatere a Spălării Banilor. Din raport reieşea că, în data de 18.08.2003, în contul lui Şerban de la ING Bank, societatea Sport Ventures a virat suma de 149.978 de dolari (echivalentul a 132.989 euro – n.r. ). „Nu am auzit niciodată de această firmă, nu îmi amintesc împrejurările în care am primit aceşti bani. Precizez că, în acea perioadă, altă sursă de venit decât salariul de la Valencia nu aveam, motiv pentru care doar aşa pot explica transferul acestei sume. Arăt că în perioada imediat următoare, anterioară transferului acestei sume, am fost sunat de clubul Valencia şi prevenit că urmează să-mi intre în cont o parte din suma din contract”. Dennis Şerban a mai declarat că nu-şi poate explica menţiunea privind justificarea plăţii, respectiv „alte servicii comerciale, profesionale, tehnice, comisioane”.
Ion Sburlea: „Banii îi am de la Constantin Gâlcă”
Ion Sburlea a explicat procurorilor, pe 26 martie 2008, referitor la transferul sumei de 110.733 de euro, bani viraţi de Sport Ventures. „Am luat cunoştinţă de transferul acestei sume în conformitate cu analiza Oficiului de Combatere a Spălării Banilor. Declar că am primit această sumă în contul deschis la OTP Bank, sucursala Bucureşti, de la Gâlcă Constantin, jucător de fotbal, la acea vreme la echipa de fotbal Almeria (Spania), prieten cu mine. În fapt, suma de bani menţionată mai sus a reprezentat o investiţie făcută de Gâlcă Contantin, într-o afacere imobiliară propusă de mine”, a precizat Ion Sburlea, fost jucător la FC Naţional şi Maritimo Funchal.
Etichete:
Contul-fantomă al lui Cristi Chivu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu