miercuri, 11 februarie 2009

Foamea de bani a ministrului Pogea umflă impozitul pe case de 6 ori

Disperat să cârpească bugetul, Guvernul actualizează valorile impozabile ale caselor şi terenurilor, nemodificate din 2002. Valorile locuinţelor au crescut de atunci de până la şase ori, cu atât cresc şi impozitele.

Impozitul anual pe case ar putea creşte de cinci sau şase ori anul acesta, pentru că Ministerul Finanţelor vrea să actualizeze valoarea impozabilă a clădirilor, rămasă neschimbată de şapte ani. Potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pentru anul 2009, Finanţele vor să obţină venituri suplimentare de aproape 800 de milioane de lei (0,14% din PIB) din “majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile”.
Întrebaţi ce înseamnă această majorare, reprezentanţii Finanţelor au răspuns că este vorba despre actualizarea valorii impozabile a imobilelor. “Referitor la majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile, prevăzută în Raport, se face referire la actualizarea valorii impozabile a clădirilor şi terenurilor.
De menţionat că ultima actualizare a valorii impozabile s-a făcut în anul 2002”, a răspuns Biroul de presă al ministerului. Surse din instituţie ne-au explicat că impozitul nu se aplică retroactiv, aşa că persoanele care au achitat deja impozitul pe 2009 pot sta liniştite, nu li se va cere nici un ban în plus. Suma pe care statul se aşteaptă s-o ia în acest an din această majorare este mică în comparaţie cu poten-ţialul de încasare, întrucât mulţi contribuabili au plătit deja acest tip de impozit.
Cel mai probabil, la stabilirea noilor valori impozabile va fi folosit Ghidul privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare 2009, comunicat, potrivit Codului fiscal, tuturor birourilor notariale. Încă nu se cunoaşte momentul aplicării noilor valori de impozitare, dar acest lucru se va face prin modificarea Codului fiscal. Ultimele estimări ale autorităţilor dau 31 martie drept termen de modificare a Codului.
Potrivit statisticilor, din 2002 şi până în prezent, valoarea de piaţă a caselor şi a terenurilor a crescut de cinci-şase ori. În acest moment valoarea impozabilă a unui metru pătrat construit şi utilat este de 700 de lei, atât cât valora acum şase ani. La această valoare, populaţia plăteşte o cotă de impozit de 0,1%.
Valoarea impozabilă a unei clădiri se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi de zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea valorii impozabile cu un coeficient de corecţie. Această valoare se reduce apoi în funcţie de vechime, cu 20% pentru clădirea cu o vechime de peste 50 de ani şi cu 10% pentru clădirea cu o vechime cuprinsă între 30 şi 50 de ani. În cazul clădirii utilizate ca locuinţă, a cărei suprafaţă construită depăşeşte 150 mp, valoarea impozabilă se majorează cu câte 5% pentru fiecare 50 de metri pătraţi sau fracţiune din aceştia.
Dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, impozitul se majorează cu 15% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, până la 100% pentru a patra clădire deţinută. După aceste ajustări se aplică impozitul de 0,1% la valoarea impozabilă rezultată. Dacă la vechile valori, diferenţa de impozit pentru a doua sau a treia casă nu era prea mare, datele se schimbă acum, dat fiind că valoarea impozabilă creşte enorm.
În cazul terenurilor, impozitul actual este simbolic. Mai precis, în cazul unui teren construibil din centrul Bucureştiului, valoarea impozabilă este de 77 de bani (7.700 de lei vechi) pe metrul pătrat.
Noile impozite la Constanţa
În Constanţa, la această oră, impozitul anual pentru o garsonieră în “Inel 2”, în zonă B, costă 70 de lei, dar după majorare va ajunge la 420 lei. Pentru două camere, în zona B, Intim, impozitul este de 126 lei, dar va ajunge la 756 lei. Două camere în Tomis Nord erau impozitate cu 230 lei, iar suma ar putea ajunge la 1.380 lei. Impozitul pentru un apartament de 3 camere, într-o zonă foarte bună din Constanţa, este în acest moment între 250-380 lei, dar prin majorare va ajunge la sume cuprinse între 1.500 şi 2.280. Impozitul pentru o casă în cartierul Coiciu era de 350 de lei, în care era inclusă şi taxa de habitat de 3 lei de persoană pe lună. După majorare, pentru aceeaşi casă, impozitul va fi de 2.100 lei.
Robert Negoiţă, 1600X6
Deputatul PSD şi omul de afaceri Robert Negoiţă va fi una dintre cele mai afectate persoane de majorarea impozitelor pe locuinţă. Deţinător a nu mai puţin de 1603 locuinţe „pe persoană fizică“ social democratul va trebui să plătească sume importante pentru a-şi achita datoriile la stat. Omul de afaceri este însă obişnuit cu greul din moment ce numai cheile la cele peste 1600 de locuinţe cântăresc aproape 50 de kilograme. Doar covoraşele din casele deputatului ar trebui să se întindă pe o suprafaţă de peste 1600 de metri pătraţi adică trei terenuri de fotbal.

0 comentarii: