vineri, 6 februarie 2009
Gazul de la Midia, explozie intarziata in PNL
08:53 |
Publicat de
subiectivu |
Editați postarea
♦ Desecretizarea contractului de exploatare a platoului continental va lamuri daca guvernul Tariceanu a trans-format Romania din partener la exploatare in simplu concesionar. Unii experti in domeniu sustin ca statul roman ar incasa redeventa aferenta concesionarii, dar, la nevoie, va fi nevoit sa cumpere de la firma canadia-na Sterling gaze si petrol la pretul pietei. In aceasta ipoteza, DNA s-ar putea sesiza cu privire la responsa-bilitatea lui Tariceanu, dupa precedentul dosarului “Chiuariu – Posta Romana”
♦ O eventuala escaladare a scandalului “Sterling” ar putea fi utila unor fractiuni din PNL in vederea scoaterii pe linie moarta a lui Tariceanu, care ar putea pierde atat sefia partidului, cat si desemnarea drept candidat la alegerile prezidentiale. Mai mult, intreaga poveste ar putea fi folosita ca factor de presiune in ecuatia guvernarii daca actuala coalitie devine instabila. PD-L ar putea accepta o asociere cu PNL, fara Tariceanu, “tocat” la fel ca Adrian Nastase in dosarele mult-mediatizate de catre DNA.
♦ Primele semne de agitatie in PNL au si aparut. Dorin Marian, fost sef al cancelariei premierului Tariceanu, a declarat ca Executivul a avut avizul MAE pentru contractul Sterling. Ministerul de Externe, condus la acea vreme de Lazar Comanescu, ar fi precizat ca nu se creeaza vreun prejudiciu prin semnarea actului aditional privind platoul continental. Liberalii care astazi vor inlaturarea lui Tariceanu i-au reprosat de altfel numirea lui Lazar Comanescu, o initiativa in care fostul premier nu a avut acordul partidului
Seful cancelariei fostului premier, Dorin Marian, devenit peste noapte principalul protagonist al afacerii Sterling in Romania, ne-a oferit cateva explicatii-cheie referitoare la natura actului aditional ce are ca obiect exploatarea acestor zacaminte. Dorin Marian afirma ca Guvernul era obligat sa intocmeasca actul aditional la contractul initial, datorita faptului ca Legea petrolului s-a modificat in anul 2004. Pana la acea data, Romania facea concesiuni de exploatare gaz si petrol in baza unui acord de impartire a productiei intre stat si contractant. Din 2004, legea a introdus principiul platii unei redevente (o suma platita in functie de cantitatea exploatata). „Practic, e o forma de intrare in legalitate a unei licente. Guvernul a primit aceasta solicitare pentru intocmirea unui act aditional, intrucat statul roman si Sterling nu se mai aflau in legalitate, in urma modificarilor legislative”. Dorin Marian a explicat ca la momentul respectiv, toti ministrii implicati in aceasta procedura au semnat documentul, inclusiv Ministerul Justitiei, prin secretarul de stat de la Directia Legislatie. „Nu a existat nici o problema intre desfasurarea procesului de la Haga si semnarea acestui act aditional. De altfel, inainte de a inainta prim-ministrului documentatia, am solicitat Ministerului Afacerilor Externe (MAE) un punct de vedere referitor la aceasta. MAE a raspuns ca nu exista nici un impediment si nici nu se creeaza vreun prejudiciu”.
Gabudeanu: „Se pot incheia noi acorduri!”
Contactat telefonic, fostul director general al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale Bogdan Gabudeanu (demis in urma cu doua zile de catre premierul Boc) ne-a declarat cum e cu licentele acordate pana la acest moment in Marea Neagra: „ANRM a dat licente pe pozitiile care acopera cel mai putin din zona de conflict Romania – Ucraina, pentru Sterling. Intre cele doua acorduri de exploatare ale lui Sterling exista un altul, denumit „Histria”, care a fost acordat Petrom, iar la sud de ultimul acord al lui Sterling exista un altul, tot cu Petrom. Totodata, pe zona de mare adanca, Petrom este asociat cu Exxon. Cea mai mare suprapunere pe zona de disputa o are ultimul. Statul roman, indiferent de aceste acorduri petroliere, are perimetre pe care sa le concesioneze. In baza analizei noilor date existente, se pot incheia noi acorduri. Pot veni si alte firme. Problema acestor noi acorduri este ca pe portiuni importante se va merge pe mare adanca, pentru ca se termina platforma”.
Nicolae Vidu a demisionat de la Rompetrol
„Din respect pentru companie, dar si pentru a elimina toate speculatiile privind legatura Rompetrol - Sterling Resources/ Midia Resources, Nicolae Vidu a decis sa demisioneze din pozitia de administrator al Rompetrol Well Services”, informeaza un comunicat al Grupului Rompetrol, remis redactiei. Documentul precizeaza ca Nicolae Vidu „are o experienta profesionala de peste 35 de ani în geologie si explorare si a fost ales în 2007 în functia de administrator al Rompetrol Well Services, alaturi de alte doua persoane. Pozitia detinuta de acesta nu contravine legilor în vigoare, iar astfel de situatii le putem gasi atât în Romania, cât si în strainatate”. Totodata, comunicatul arata ca „Grupul Rompetrol considera ca speculatiile si insinuarile privind implicarea sa în dezvoltarea/ exploatarea perimetrelor din Marea Neagra sunt exagerate si nu se bazeaza pe nici un fapt real” (...). „Tin sa precizez ca nici Grupul Rompetrol, al carui actionar majoritar este KazMunaiGaz, si nici eu, in calitate de director general al Grupului, nu am avut si nu avem vreo legatura cu perimetrele aflate în discutie”, a declarat Dinu Patriciu, director general al Grupului Rompetrol. „Încercarea de a gasi o legatura între Grupul Rompetrol si companiile Sterling Resources/Midia Resources este fortata, tinând cont ca între acestea nu au existat decat relatii comerciale, de prestari servicii pentru perimetrele Craiova Sud si Midia. Aceste contracte s-au derulat doar în perioadele mai 2005 - iunie 2006 si octombrie 2007 - iunie 2008, si nu din 1995, asa cum s-a vehiculat anterior”, se mai precizeaza in comunicatul Rompetrol.
Boc anunta ca a desecretizat actul aditional cu Sterling, cu acceptul companiei
Premierul Emil Boc a anuntat desecretizarea actul aditional la contractul dintre Agentia Resurselor Minerale si Sterling, precizând ca a fost obtinut acordul companiei canadiene pentru prezentarea datelor din document, contractul urmând sa fie publicat pe site-ul ANRM. Premierul Emil Boc a cerut juristilor din Guvern sa caute solutii legale pentru modificarea unor clauze din contractul pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, iar prevederile contractului dintre ANRM si Sterling vor fi declasificate, au declarat surse guvernamentale, citat de Mediafax. Actul aditional încheiat, prin hotarâre de guvern a fostului Cabinet, la contractul pentru cele doua perimetre dintre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Sterling Resources Ltd a fost discutat în sedinta de joi a Guvernului. „Premierul a aratat, în discutia din sedinta Guvernului, ca o clauza speciala face ca anularea contractului sa fie foarte dificila, dar s-a decis ca juristii Guvernului sa caute o solutie pentru modificarea anumitor clauze”, au afirmat sursele citate. Premierul Emil Boc l-a demis, miercuri, pe Bogdan Gabudeanu din functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si a dispus demararea procedurilor legale în vederea declasificarii anexei la HG privind aprobarea actului aditional la contractul pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia. De asemenea, seful Executivului a sesizat Departamentul de Control al Primului-ministru în vederea elucidarii conditiilor în care a fost atribuit contractul de concesionare încheiat între Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Sterling Resources Ltd.
Conducerea ANRM a fost preluata de Maracineanu Gelu Agafiel.
Curtea Internationala de Justitie de la Haga a recunoscut, marti, jurisdictia si drepturile suverane ale României pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kmp, adica 79,34% din zona în disputa cu Ucraina, ceea ce implica 70 de miliarde de metri cubi de gaze si 12 milioane de tone de petrol. Decizia Curtii a deschis discutia despre exploatarea zacamintelor de hidrocarburi, în acest context, revenind în atentia presei o hotarâre a Guvernului Tariceanu, de la sfârsitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagra catre firma Sterling Resources. Hotarârea 1446 a fost adoptata în 12 noiembrie 2008 si este un act aditional la Contractul de exploatare si împartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, încheiat între Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de concedent si Sterling Resources Ltd., în calitate de concesionar. Contractul initial de concesiune a fost semnat în 1992 de Enterprise Oil, care a devenit astfel prima companie straina care fora în zona maritima a României. „Ulterior, dupa ce a fost încheiat cu firma Enterprise, acordul a trecut pe la firma Paladin si a ajuns la firma Sterling, care este actualul titular. Asadar, nu a fost încheiat un acord nou în 2008, ci doar un act aditional prin care au fost convenite niste prevederi contractuale, printre care o serie de programe de lucrari”, a explicat, într-o emisiune televizata, Mihai Gherman, director general adjunct al ANRM. De altfel, Gherman s-a ocupat de derularea operatiunilor petroliere de explorare în sectorul românesc al Marii Negre si a fost presedintele Comitetului de Directie care coordona activitatea din perimetrele Midia si Pelican. Concesionarile din Marea Neagra au fost acordate de Guvernul Stolojan în anul 1992 si a fost prelungita, succesiv, de toate Guvernele României, iar hotarârea emisa de Cabinetul Tariceanu în noiembrie 2008 nu a modificat continutul contractului, precizeaza PNL. “Concesionarea a fost acordata de Guvernul Stolojan în anul 1992 si a fost prelungita, succesiv, de toate Guvernele României. HG din 12 noiembrie 2008 nu a acordat drepturi în plus companiei în cauza si nici nu a modificat continutul contractului de concesiune realizat de Guvernul Stolojan”, se arata în comunicatul remis de PNL. Conform liberalilor, HG din 12 noiembrie 2008 a adus doar schimbari de denumiri, ca urmare a unor modificari legislative - Legea Petrolului, acte normative de schimbare a denumirii unor institutii.
Etichete:
explozie intarziata in PNL,
Gazul de la Midia
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu