vineri, 6 februarie 2009

Nicio mare afacere cu petrol fara un scandal marca "Dinu Patriciu"

Afacerile lui Patriciu la Marea Neagra
La doar cateva zile dupa ce Romania a castigat la Haga 80% din platoul continental disputat cu Ucraina, a izbucnit un nou scandal legat de instrainarea resurselor nationale de gaz si petrol, in care este implicat Dinu Patriciu.Directorul general al Rompetrol Group, Dinu Patriciu, sustine ca nu are niciun interes in activitatile de explorare pe platoul romanesc al Marii Negre, insa exista o serie de legaturi care converg catre o alta ipoteza. Una dintre firmele din grupul pe care il conduce, Rompetrol Well Services, il are ca administrator pe Nicolae Vidu, care este in acelasi timp si reprezentant legal al filialei locale a Sterling Resources, companie care detine drepturi de explorare si exploatare a zacamintelor din Marea Neagra. Rompetrol a anuntat ieri ca Vidu si-a dat demisia din functie, „din respect pentru companie“.
Sterling Resources este o societate canadiana, cu sediul la Calgary, care a preluat doua concesiuni in Marea Neagra in 1997 pe vremea cand amicul lui Patriciu, Calin Popescu-Tariceanu, detinea functia de ministru al Industriilor. Anul trecut, in luna noiembrie, Tariceanu, in calitate de premier, dadea girul prin seful Cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, unei hotarari de guvern prin care Sterling Resources a primit puteri sporite pe platoul continental romanesc, fapt confirmat si de oficialii companiei canadiene. „Acordul ii ofera operatorului (Sterling - n.r.) un control sporit si o putere de decizie mai mare si, de asemenea, reduce implicarea directa zilnica a Guvernului, fara a compromite cerintele pentru acordurile in desfasurare atat cu legislatia Romaniei, cat si cu cea europeana“, se arata intr-un comunicat al Sterling Resources. Practic, prin aceasta HG, dreptul de concesiune al companiei canadiene a crescut de la 25 la 30 de ani, cu drept de prelungire pe inca 15 ani. Astfel, Sterling Resources va putea sa exploateze hidrocarburi pe platoul romanesc al Marii Negre pana in 2022, pentru ca aceasta concesiune a fost data in 1992 companiei Enterprise Oil, care apoi, prin mai multe transferuri, a ajuns si in posesia canadienilor.
Dorin Marian - legatura dintre fostul Guvern si Rompetrol
Cel care si-a pus semnatura pe HG din noiembrie, Dorin Marian, a ocupat functia de consilier de dezvoltare a afacerilor la Rompetrol. Din pricina actului normativ amintit, a fost sacrificat presedintele Agentiei Nationale privind Resursele Minerale (ANRM), Bogdan Gabudeanu. Premierul Boc a invocat ca acesta si-a pus semnatura pe un act suspect care contine anexe secrete si a cerut expres desecretizarea acestora. Gabudeanu a fost presedinte al Agentiei din 2007, numit prin decizia premierului de atunci, Calin Popescu-Tariceanu.
Legaturile lui Patriciu cu Sterling Resources in trecutul apropiat au fost si la nivel comercial. In 2005, divizia de foraj si servicii la sonda si Rompetrol Well Services, ambele aflate in proprietatea lui Patriciu in acel an, au incheiat mai multe contracte cu Sterling pentru realizarea unor servicii de cimentare si masuratori in timpul forajului in perimetrul Craiova Sud. Doi ani mai tarziu, Rompetrol a semnat un alt contract similar, dar pentru perimetrul marin Midia, unde firma canadiana detine una dintre cele doua concesiuni. Sterling Resources si Petrom sunt singurele companii care au drepturi de concesiune in Marea Neagra in acest moment.
Sterling: „Nu am primit nicio suprafata in plus“
Sterling Resources a dat ieri un comunicat prin care sustine ca, la data cand s-a semnat actul aditional cu ANRM, aprobat prin HG data de Guvernul Tariceanu in noiembrie, prin care i se dadea puteri sporite, nu putea fi anticipata decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Potrivit societatii canadiene, prin acea HG Sterling nu primeste suprafete suplimentare fata de cele primite in 1992. Compania adauga ca a investit, din 1992 pana in prezent, 130 de milioane de dolari in perimetrele Pelican si Delta, pe care le-a adjudecat in urma unei licitatii internationale, iar daca in aceste doua arii va gasi resurse energetice sunt necesare investitii de 450 de milioane de dolari.
Una dintre firmele din grupul pe care il conduce, Rompetrol Well Services, Dinu Patriciu il are ca administrator pe Nicolae Vidu, care este, in acelasi timp, si reprezentant legal al filialei locale a Sterling Resources, companie care detine drepturi de explorare si exploatare a zacamintelor din Marea Neagra.

0 comentarii: