miercuri, 11 februarie 2009

Românii nu par speriaţi de criză

Plata ratei sau escaladarea cursului deranjează sub 3% din populaţie, în timp ce scumpirile îngrijorează peste 50% din oameni. Rezultatele unui sondaj INSOMAR, prezentate ieri, îi determină pe analişti să creadă că românii nu par a fi prea afectaţi de recesiunea economică.
Marea surpriză a sondajului de opinie ar fi aceea că doar 2,4% din repondenţi sunt îngrijoraţi de creşterea euro şi numai 2,7% sunt impresionaţi de eventuala creştere a ratei pe care o au de plătit băncii. “Probabil, această anchetă a investigat şi România profundă, acea parte a populaţiei care nu are legătură nici cu băncile, nici cu evoluţia valutelor”, a comentat rezultatele sondajului, pentru “Adevărul”, analistul economic Ilie Şerbănescu. Majoritatea românilor vor fi din ce în ce mai puţin dispuşi să realizeze cheltuieli importante în 2009. Iar blocajul pe piaţa imobiliară ar urma să se accentueze, în condiţiile în care 90% nu îşi propun să cumpere sau să vândă terenuri, este una dintre concluziile Barometrului social-politic prezentate ieri de INSOMAR.
Hrana şi locuirea rămân importante
Conform sondajului, aproape doi români din trei sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor la alimente şi unul din doi de creşterea cheltuielilor pentru locuinţă. La întrebarea deschisă privind produsele şi serviciile a căror creştere de preţuri îngrijorează cel mai mult şi care a permis menţionarea a maxim trei variante de răspuns - 65,8% dintre intervievaţi au răspuns că alimentele, 53,3% au ales carburanţii, 12,5% medicamentele, 3,4% taxele şi impozitele, 2,7% ratele la bancă, 2,6% îmbrăcămintea, 2,4% cursul valutar şi 1,6% ţigările. Un procent de 17,8% nu au oferit nicio variantă de răspuns.
Electronice da, maşini ba!
Doar 37,1% dintre respondenţi au susţinut că nu îşi vor cumpăra electrocasnice. Pentru 62% dintre cei chestionaţi este “deloc probabil” să îşi cumpere un automobil, iar pentru cei care nu iau în calcul petrecerea concediului în ţară sau în străinătate procentele sunt 46,6%, respectiv 58,3%.
Inamicul public: ratingul de ţară
Din punctul de vedere al ministrului Economiei, Adriean Videanu, problema cea mai mare cu care se confruntă România în timpul crizei este ratingul scăzut de ţară. Acest indicator îngrădeşte accesul statului şi al companiilor la finanţare externă, iar Executivul trebuie să ia măsuri rapid, observă Videanu. „Este cea mai mare problemă pe care o are societatea românească, pentru că această degradare a ratingului a făcut ca România să nu mai aibă acces la liniile de creditare europene, iar acolo unde are încă acces, împrumuturile sunt foarte scumpe”, spune Videanu. El crede că e nevoie ca toată acţiunea Guvernului şi a BNR să fie concentrată în creşterea ratingului de ţară, care în mod automat înseamnă un balon de oxigen pentru plătitorul de taxe şi impozite”, a conchis Videanu.
România, dominată de „ecranocraţie”
„Ecranocraţia şi conducerea televiziunii care îşi arogă toate puterile reprezintă un fapt care este peste tot, un fapt mondial, dar la noi atinge cote aberante. Televiziunea decide cine conduce România, televiziunea decide care sunt valorile culturale, ştiinţifice, televiziunea spune dacă reprezinţi ceva sau nu. Şi nu televiziunea, ci nişte oameni din televiziune”, a declarat Emil Constantinescu, prezent la evenimentul de prezentare a sondajului INSOMAR.Constantinescu a atras atenţia asupra „aroganţei şi lăcomiei” televiziunilor, aducând aminte că situaţia de criză actuală a fost cauzată de „aroganţa şi lăcomia băncilor”. Emil Constantinescu a caracterizat societatea românească folosind trei „simptome” ale unei „crize morale”. “Societatea românească arată că ea poate fi caracterizată prin trei cuvinte: confuzie, neîncredere, nemulţumire”, a afirmat Constantinescu.
Topul temerilor populaţiei, aşa cum reiese din sondajul Insomar
Scumpirea alimentelor 65,8%
Creşterea cheltuielilor de familie 57,4%
Scumpirea carburanţilor 53,3%
Scăderea salariilor 16,0%
Scumpirea medicamentelor 12,5%
Scăderea veniturilor din chirii 6,5%
Scăderea pensiilor 3,7%
Mărirea taxelor şi a impozitelor 3,4%
Reducerea sumelor primite din străinătate 2,8%
Creşterea ratei la bancă 2,7%
Scumpirea hainelor 2,6%
Deprecierea cursului valutar 2,4%
Scumpirea ţigărilor 1,6%
"Probabil această anchetă a investigat şi România pro­fundă, acea parte a populaţiei care nu are legătură nici cu băncile, nici cu evoluţia valutelor. Acolo, românii nu sunt îngrijoraţi
Ilie Şerbănescu, analist economic
Societatea românească poate fi caracterizată prin trei cuvinte: confuzie, neîncredere, nemul­ţumire. Criza actuală a fost cauzată de aroganţa şi lăcomia băncilor, dar şi de televiziuni
Emil Constantinescu, fost preşedinte al României
Toată acţiunea Guvernului şi a BNR trebuie să fie concentrată pe creşterea ratingului de ţară, lucru care va reprezenta un balon de oxigen pentru contribu­abi­lii români
Adriean Videanu, ministrul Economiei

0 comentarii: