joi, 12 februarie 2009

Impozitele pe clădiri şi terenuri cresc cu 24,3%

O dată la trei ani, valoarea de impozitare a clădirilor şi terenurilor se majorează din oficiu. Acum, în 2009, se împlineşte un astfel de termen, iar proporţiile majorării au fost stabilite, ieri, de Ministerul Finanţelor, la 24,3%.
Ceea ce înseamnă că proprietarii de valori imobiliare – persoane fizice sau juridice – vor plăti, în medie, cu 24,3% mai mult la Fisc decât în anii trecuţi. "La prima scadenţă de plată (n.n. - 15 martie 2009), majorarea nu ar trebui să fie aplicată direct în proporţia totală anuală, ci într-o variantă fracţionată", ne-a explicat Maria Manolescu, expert în fiscalitate.
"În cazul persoanelor fizice, este vorba despre valoarea declarată a proprietăţii, iar la persoanele juridice se va lua în calcul valoarea de înregistrare contabilă a respectivelor active din patrimoniu", a mai precizat Maria Manolescu.
Măsură cu caracter de "recuperare"
"Ajustarea în sens crescător a valorii impozabile nu reprezintă o creştere efectivă de fiscalitate, având un caracter de recuperare, în urma menţinerii acestui nivel neschimbat pentru ultimii ani", se arată într-un comunicat remis ieri de Ministerul Finanţelor.
Instituţia condusă de Gheor­ghe Pogea (foto) precizează că într-un raport privind situaţia macroeconomică pentru anul 2009 se face referire la creşterea veniturilor bugetelor locale "ca urmare a majorării în medie cu 24,3%, faţă de anul 2008, a valorilor impozabile pentru clădiri şi terenuri".
În raportul respectiv se menţionează că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 790 de milioane de lei, în acest an, prin actualizarea bazei impozabile.
Cât plătesc proprietarii
Impozitul pe clădiri pentru persoane fizice se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii. În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,25% şi 1,5%.

0 comentarii: